شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

دومین شماره از فصلنامه تخصصی «مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام» با مباحثی پیرامون «حوزه و آینده»، «عرفان و حکمت» و «تهذیب و تربیت» منتشر شد.

به گزارش سرویس علمی فرهنگی مرکز خبر حوزه، در بخش حوزه و آینده، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین حسین رضایی مقاله‌ای را با موضوع «اولین قدم برای اصلاح جامعه دینی» ارائه داده است. وی در این مقاله تحقق دو وصف اساسی «اجتهاد و تهذیب نفس» را برای فارغ‌التحصیلان حوزه علمیه در شرایط فعلی ضروری دانسته و با ذکر چند دلیل آن را اثبات می‌نماید.

نویسنده مقاله معتقد است گام اول و نقطه شروع برای اصلاح، باید از حوزه علمیه- سازمان پرورش دهنده عالمان دینی- باشد؛ زیرا تا اسلام‌شناسان، مهذّب نباشند، مردم، اسوه و الگویی برای پیمودن مسیر خیر و صلاح ندارند و از مسیر مستقیم منحرف خواهند شد.

وی در ادامه عنوان می‌کند:‌ خروجی‌های حوزه باید افرادی در حد اجتهاد و جامع بین علوم عقلی و نقلی، پاک و مهذب باشند.

«مدیریت بر مدیریت ناپذیر» عنوان دیگر مقاله‌ای است که آقای عقیل ملکی‌فر آن را در باب چگونه مدیریت‌کردن حوزه‌های علمیه شیعی بر آینده جهان نگاشته است.

این مقاله پس از نگاهی گذرا به مفهوم مدیریت آینده جهان و عوامل مؤثر در شکل گیری آینده آن می‌کوشد تا به دو پرسش کلیدی، «چگونگی حضور و مشارکت مؤثر حوزه‌های علمیه در فرآیند مدیریت، برآینده جهان» و «راهبردها و ابزارهای افزایش حضور و مشارکت حوزه‌های علمیه در فرآیند مذکور»، پاسخ گوید.

وی موارد راهبردها و ابزارهای افزایش حضور و مشارکت حوزه‌های علمیه را بر آینده جهان اموری همچون: «شناسایی و تأکید بر جنبه‌های مشترک آینده جهان، به ویژه از منظر ملت‌های محروم»، «ایجاد مراودات بین المللی فعال با آینده‌پژوهان آزاداندیش جهان»، «تربیت و اعزام روحانیون آینده‌اندیش و اعزام آنها به سایر کشورها به منظور ترویج دیدگاه‌های شیعی در خصوص آینده جهان» و... را برمی‌شمارد.

«حقیقت فراموش‌شده تفقّه،‌تأملی دیگر در آیه نفر» عنوان پژوهشی است که حجت‌الاسلام‌ والمسلمین شیخ مهدی سعیدیان به آن پرداخته است.

وی در این نوشتار با توجه به اهمیت تفقّه،‌ ابتداء به بررسی تفسیری آیه «نفر» پرداخته است و از میان دو معنای معروف در تفسیر آیه، یک معنی را انتخاب و بر آن استدلال و استشهاد کرده است. نویسنده در ادامه، معنای حقیقی تفقه «علم به مجموعه معارف دینی» را مورد بررسی قرار داده است و با استناد به دلیل عقلی و نقلی از کتاب، سنت و نیز استشهاد به کلمات بزرگان امامیه، مشروط ‌بودن علم حقیقی به حائزشدن مراتب معنوی و شهودی را به اثبات رسانده است.

«الگوگیری حوزه از دانشگاه آری یا نه؟» عنوان مقاله‌ای است که حجت‌الاسلام‌ والمسلمین شیخ محمد حسین گلکار، به بررسی ضعف‌های نظام دانشگاه و پیشگیری آنها در برنامه حوزه آینده، پرداخته است.

نویسنده در این مقاله به بررسی مشکلات دانشگاه‌ها در محورهایی همچون: «جداشدن مسیر علم از معنویت»، «تأسیس دانشسرای عالی و دانشکده الهیات برای مبارزه با حوزه علمیه در رژیم سابق»، «تربیت نشدن اساتید دانشگاه‌ها طبق علوم بومی و اسلامی»، «ضعف نظام آموزشی در دانشگاه‌ها در محورهای: آموزش حافظه محور و عدم آموزش تحقیق محور، عدم آموزش فرهنگ‌ساز و مهارت محور»، «ضعف ارزشیابی صحیح» و «اختلاط پسر و دختر در محیط آموزش» پرداخته است.

حجت‌الاسلام گلکار، در ادامه مقاله یادآور می‌شود: حوزه‌های آینده، با درس‌آموزی از وضعیت دانشگاه، باید با ایجاد مهارت عملیاتی کردن کارآمدی دین در برنامه سازیِ مبتنی بر افزایش حس حضور خدا و کارآمدکردن علوم حوزوی،‌برای کیفیت افزایی در زندگی فردی، اجتماعی و تمدن‌سازی الهی برنامه‌ریزی کرده و با اجراء سیستم‌های زندگی خدایی، نیاز انسان‌ها را در جامعه نسبت به ایجاد ارتباط با خداوند برآورده سازد.

وی در این موضوع می‌افزاید: پیشرفت علوم، وابسته به تفکیک علم از دین نیست؛ بلکه دانشمندان اسلامی نیز با وجود نگاه دینی، رشدهای چشمگیر داشته‌اند. دانشمندانی همچون: جابر بن حیان، ذوالنون مصری، ابوزکریای رازی، خواجه‌نصیرالدین طوسی، ابوریحان بیرونی که در علوم بسیاری از جمله ریاضیات، فیزیک،‌ مکانیک، ایدروستاتیک و... پیشگام بوده‌اند.

«عالم حقیقی کیست؟»، «الگو و چشم‌انداز حوزه آینده‌نگر و تمدن‌ساز»،‌ »جایگاه حوزه‌های علمیه در روند شکل‌گیری جامعه مطلوب اسلامی»، «آینده‌نگاری در حوزه‌های علمیه، چالش‌ها و راهبردها»، «عرفان چیست؟»، «سیداهل مراقبه (2)»، «امام صادق (ع) در مقام طلبه‌پروری»، «معجزه ای بزرگ»، «غدیر»، «شدیدترین گناه» و «در محضر قرآن» از عناوین دیگر نشریه می‌باشد.

دومین شماره از فصلنامه «مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام» به صاحب‌امتیازی، مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی و مدیرمسئولی، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید محمدمحسن دعایی، در 172 صفحه و با قیمت یک‌هزار و پانصدتومان منتشر شده است.

علاقه‌مندان جهت ارتباط با نشریه به نشانی: مشهد مقدس، خیابان شهید کاشانی، کاشانی 25، شماره 4/490 مراجعه کره و یا با تلفن 3-2285800-0511 تماس بگیرند.

همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی www.noororreza.ir در دسترس علاقه‌مندان می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha